tisdag 8 december 2015

Höstbetraktelse

Att kalla sig medicinstuderande

Hösten 2015 kommer att gå till historien som den snabbaste hösten. Hittills. Jag säger det nästan alltid i slutet av hösten, men timmarna, dagarna och veckorna har verkligen bara rusat iväg. Det känns som om det var igår jag plötsligt fick det där grattis-sms:et under sommarjobbets lunchpaus. Du har kommit in! Vad livet har förändrats sedan dess...

Fastän den första terminen i Mejlans gått sjukt fort, har jag om möjligt vuxit ännu fortare. Inte på längden då, jag är nöjd med mina 164 cm, men till sinnes. Jag är verkligen inte den samma som jag var i början av juli. Att kallas medicinstuderande känns stort. Efter flera års läsande, förberedande och stressande är jag äntligen där jag vill vara. Jag har klarat mer än jag kunnat tänka mig och jag har samtidigt stortrivts!

Även om jag redan hunnit studera ett år tidigare, är studierna vid Medicinska fakulteten något helt annat än det jag vant mig vid. Det är motiverade människor överallt omkring mig. Människor som har en dröm, ett mål och en klar bild av sin framtid. Det är klasskamrater som kan otroligt mycket, som varje dag ger inspiration att orka läsa vidare, att sitta en timme till på Terkko (man kan ju inte gå innan kompisen bredvid gått hem!). Över hela Mejlans ser jag mottot: ”Vi gör det här tillsammans!”.

De första veckorna på terminen var spännande. Det var så många nya ansikten, så många namn att lära sig. Trevande peba-sessioner, lunchprat om vad som förväntades av oss och förstås vad som skulle hända på nästa Thorax-program. Samtidigt var man – och ÄR man – aldrig ensam på detta ställe. Jag gillar verkligen de egenskaperna som varenda medicinstuderande verkar ha; att kunna se alla, vara öppna och bjuda in till en värmande gemenskap.

Fast jag ska inte glorifiera för mycket nu. Visst har det funnits dagar då jag bara velat slänga böckerna i väggen och krypa ner under täcket. Visst har det kommit morgnar då jag knappt fått ett hej av en endaste trött kamrat. Visst har det funnits stunder då pluggandet känts övermäktigt. I skrivande stund har jag dessutom ingen aning om hur den första tenten ens har gått. Är det värt det? kan jag fråga mig själv. Och svaret är jo. JO, alla gånger.

Vad förväntar jag mig av åren som kommer då? Kunskap, förstås. Jag är vetgirig, nyfiken och hoppas på att få fortsätta vara det. Vishet skulle jag önska, men så realistisk är jag ändå att jag fattar att det inte är möjligt på sex korta år. Jag förväntar mig en gemenskap som bara blir starkare, fina evenemang och roliga fester. Samt förstås en massa tid på mitt nya hem Terkko!

Jag tror faktiskt att jag så småningom kommer att vänja mig vid att vara medicinstuderande.

Stay blessed!

Jonna Gripenberg


onsdag 25 november 2015

En ordförandekandidat presenterar sig

Bästa thoracaler!

Jag meddelar härmed att jag ställer upp som kandidat för ordförande 2016. För er som inte känner mig studerar jag medicin för fjärde året och kommer att bli på ett mellanår fr.o.m. januari. Jag är dimitterad från Ressun lukios IB-linje och studerade kemi vid Helsingfors universitet innan jag påbörjade mina medicinska studier.

På vår medicinarklubb har jag varit aktiv sedan mitt första år.  2012 och 2013 fixade jag årsfesten, först med Jonne och sedan med Milla som medmarskalk. 2014 satt jag med i årsfestkomittéen som konsult. I år har jag jobbat för vår klubb i egenskap av vice ordförande samt som dess representant i Finlands Medicinarförbunds (FMF) styrelse. Dessutom har jag hunnit hänga med i spexet som dansflicka 2012, 2014 samt i år. Utöver detta har jag innehaft en rad förtroendeposter utanför vår medicinarklubb; 2014 satt jag som styrelseordförande för min nation, Östra Finlands Nation. Jag har även varit aktiv inom Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) där jag suttit i delegationen sedan i fjol. Nästa år kommer jag att arbeta heltid i vår studentkårs styrelse varför jag även tar ledigt från studierna.

Då jag tänker på Thorax tänker jag på en klubb som finns till för sina medlemmar. Detta syns speciellt i vårt spex i vilket hela klubben årligen är engagerad samt i våra ypperliga sitsar. Dessutom syns det i vårt andra program, framför allt i mentorverksamheten som för samman yngre och äldre thoracaler. Under årens lopp blir Thorax som ett hem för varje medicinare och odontolog. Vi har en unik känsla av samhörighet på vår klubb som vi skall vara stolta över. Som ordförande vill jag vara med och bygga vidare på detta.

Ett annat ämne jag vill satsa på är samarbetet med våra olika intressenter. Vårt samarbete med fakulteten och LKS samt HLKS fungerar väl men vi måste även i framtiden arbeta för det. Inom FMF börjar vi så småningom vara kända, vilket möjliggör att vi har en möjlighet att lyfta fram ärenden på riksplan vid behov. Vårt samarbete med Finska läkarsällskapet fungerar mycket väl, även om små detaljer gällande Annexets städning i bland diskuteras vilt. Samtidigt förblir vårt fackförbund, Läkarförbundet, ofta okänt för thoracalerna. Odontologiska samfundet (OSF), d.v.s. de svenska tandläkarnas förening, är även okänt bland våra tandläkarmedlemmar. Därför vill jag speciellt utveckla samarbetet med Läkarförbundet och lyfta fram OSF som en av Thorax viktigaste samarbetsföreningar.

Vår medicinarklubb måste även aktivt driva sin egen intressebevakning. I dagsläget, då vår regering sparar i utbildning och hälsa, är det viktigt att vi följer med och vet vad som händer. Även vår fakultet måste spara. Samtidigt har fakulteten och studenterna samma intresse, d.v.s. att förbättra på undervisningen och hålla kvar högkvalitativ forskning. Därför måste vi aktivt samarbeta med fakulteten och aktivt ge feedback över vad som fungerar och vad som inte gör det. Ett delområde som vi även kunde bli bättre på är informationsgången gällande studieärenden till medlemmarna.
Trots dessa högtflygande mål är det viktigaste för mig, trots allt, att Thorax förblir nära sina medlemmar. Thorax skall vara ett ställe dit man kan göra en instickare för en kopp kaffe efter en hård studiedag eller dit man kan lämna bilen den ena dagen man lånar den från pappa för att åka in till H:fors från Sibbo.

Med de bästa hälsningar

Rasmus Olander
Thoracal





Valet av Thorax nya ordförande samt styrelse sker under valmötet den 5.12.2015 i samband med julfesten. Kom med och rösta! 

torsdag 29 oktober 2015

Jungfrualster

Årets tredje nummer av Meditrina har ramlat ner i postlådan, och med det tidningens första jungfrukolumn. Grupp 6 drog det vassaste strået och fick sin kolumn publicerad. Men vi tycker att klubbens alla nya flitiga små jungfrur förtjänar att få sina bidrag på display! (Svettning och darrning är återkommande symptom i era texter, hypertyreos anyone? Och snälla kan någon berätta för mig vad det står på sidan 73 i Bios 2???)


Grupp 6
Svetten rinner, händerna skakar
Känns som nålar under våra bakar
Nu börjar provet, som vi har stressat
Klockan den tickar och läget är pressat
Med gråten i halsen jag hem traska
Och sköljde ner en hel vodkaflaska
Väntade en månad, hoppet låg nere
Men sen loggade jag in och fick glädjebeskede!
Nu e jag på medi, ska träffa alla Thoracaler
Har hört att de alla e banditer och vandaler
Hösten skall fyllas med fest och spex (och plugg)
Undrar om jag kommer lära mig ett dugg
Kräftis, kalas, spex och togafest;
Att lära känna er alla kommer att bli helt BÄST!


Grupp 3

Svettigt, darrigt och spännande. Vi sitter i annexet, kallas jungfrur och vet inte alls vad vi egentligen sysslar med. Allt är nytt, omgivningen, människorna och förväntningarna på oss som nya medicin-studeranden. Vi tror ändå att vi kommer att få jätteroligt på Medi och Thorax! Umgänget här verkar vara en ypperlig motvikt till studierna. Vi ser verkligen framemot höstens program, nu närmast kräftisen J allt gott från oss, vi ses!



Grupp 1

Hej alla thoracaler, vi jungfrur har alla haft fördomar om er. Bland annat att ni är dokun, arroganta och enstöringar, som inte vill ha med andra föreningar att göra. Arroganta är ni inte, men det andra återstår väl att se…


Grupp 5

Det hände på den tiden då det inte fanns antagningskvot för första studieplatsen vid Helsingfors universitet. Den 21:a maj begav sig var och en till Fabiansgatan för att skriva det utmanande medicinska inträdesprovet, utan de vissa med läs- och skrivsvårigheter vilka skrev provet i Mejlans. Klockan tickade och svetten rann, det enda man hörde var magkurrande och det febrila kalkylator knapret. När klockan slog ca. tio över två lämnades svarblanketterna in med darrande fingrar. Vi hade gjort vårt. Nu skulle fakulteten välja ut den utvalda procenten som fick komma på thorax jungfruträff och aspirera för att bli Thoracaler. Spänningen var olidlig inför kräftskivan; klarar sig alla? Får raggningsreplikerna de äldre Thoracalerna att kasta av sig läkarrocken? Sitter någon på kylskåpet? Kort sagt, blir vi bekräftade, eller ej? Det är frågan.


Grupp 2

Nu är den härliga sommaren slut, och hösten vi alla har väntat på börjar! Just nu känner vi oss ganska borttappade i tillvaron, o vet ingenting om var vi ska vara och när, men om ni undrar vad det står på s. 73 i Bios 2 så kan vi svara! Men vi vet att det kommer att bli jätteroligt – tack och hej!





Redaktionen har undantagsvis låtit bli att publicera en av texterna p.g.a. dess grafiska språkbruk.


lördag 5 september 2015

Jungfruträffen 27.8.

Efter ett välförtjänt sommarlov var det dags att återvända till vardagen. Det betyder flera saker, men på Thorax innebär det framför allt att vi får välkomna en ny årskull av jungfrur till klubben. För den första gången på flera år hade den rekordstora kvoten fyllts, vilket gladde oss äldre Thoracaler. Trots allt var ju de nya jungfruna det främsta samtalsämnet under de föregående dagarna. Liksom alltid drog var och en sitt strå till stacken i verksamheten; värdinnorna bakade, barmästarna bjöd på dryck och så vidare.

Atmosfären på Annexet var i det närmaste elektrisk av förväntan.
Sakta men säkert dök jungfruna upp, och vi konstaterade åter som så många gånger tidigare: "Vad de är många!" När alla väl anlänt kunde vi påbörja.

Med bakelse i den ena handen och stol i den andra byggde vi vår namnleksring på gräsmattan. Årets jungfrur verkade inte alls lida av någon pinsam tystnad, till skillnad från vad jag vill minnas att var fallet på förra årets jungfruträff.

När vi väl snappat upp åtminstone några av de nya namnen väntade del två av programmet, var jungfruna presenterades alla de olika aspekterna av det Thoracala livet. Bland annat fick jungfruna påbörja planerandet av sitt egna jungfruspex, baka tillsammans med värdinneriet samt bidra med intervjuer till Meditrina.

Efter det egentliga programmet övergick vi till fritt mingel. Det fanns många frågor kring studierna och praktiska detaljer anknutna till dem. Likväl tycks i alla fall barmästarna gjort god reklam för sin verksamhet då ett flertal jungfrur kom och frågade hur man blir barmästare. På dansgolvet var allt precis som förrän sommaren, spellistan och stämningen de samma, båda goda.
Då kvällen nalkades och det tystnade på Annexet kunde man i spårvagnen på vägen hem konstatera att det nog blir ett bra år på Thorax.


Text: Fredrik Ahlström
Bilder: Fredrik Ahlström, Alexandra Lehtonen








måndag 20 juli 2015

Bildhälsningar från sommarfesten!

17.-18.7. fick thoracalerna en chans att ta en välförtjänt paus från sommarjobbet (eller forskandet, stuglivet, husmåleriet eller beachvolleyspelandet... ) tillsammans på årets sommarfest i Vasa. Helgen innehöll både sol och regn, österbottniska myggor och bolus-myror, seglats till Strömsö, acroyoga och synnerligen välklingande sång. Och äntligen fick vi mumsa på de efterlängtade inhemska jordgubbarna. Tusen tack till vår eminenta värdinna Kajsa Björkman! 


















bilder: Alexandra Lehtonen
Om du  inte vill synas på bild, kontakta mig på alexandra.lehtonen@gmail.com










fredag 8 maj 2015

Prepkurscheck!

Superman”, sade prepkursisten om läkare. 
Andra ord som dök upp då jag bad årets prepkursister beskriva sitt förhoppningsvis framtida läkar/tandläkaryrke var ”respekterat”, ”väldigt utmanande”, ”mångvetenskapligt”, “konkret hjälpande” och inte minst ”högavlönat”...


Prepkursisterna fick lördagen den 25.5. studera skumpakorkarnas aerodynamiska egenskaper i samband med Thorax LX spex Afrikas Stjärna (kanske det bästa spexet någonsin?). Efteråt fick de koppla av från inträdespluggandet med en traditionell prepkurssits på Annexet. Jag passade på att kolla läget hos de taggade aspiranterna.

Prepkursister anno 2015 vill allra helst bli barnläkare, käkkirurger, neurologer, traumatologer och kardiologer. Människomötet och patientkontakten värderas högt. 
Finns egentligen inget jag absolut INTE vill bli!” säger en av dem. Andra vill dock helst avstå från forskaryrket, patologin och psykiatrin. 

Med fötterna på jorden är prepkursisterna väl medvetna om att vägen till drömyrket inte är en dans på rosor. Jag är rädd för att drunka i all litteratur”. 
Studietidens tunga tenter, långa dagar och tidiga väckningar är också något de måste stå ut med för att nå sitt mål. ”Att missa viktig undervisning” är en fasa jag själv alltid nu som då tampas med då bussen till sjukhuset är försenad på morgonen. 

Hurudana frågor vill prepkursisterna helst få framför sig i årets inträdesprov? 
Titreringsuppgifter samt frågor om cellens uppbyggnad och standardmodellen fanns med på önskelistan. Genetikfrågor och lätta korsningsscheman verkar också vara något de gärna briljerar med! Andra önskningar var "Någon 15 poängs kombinerad biologi- och kemifråga om nervsystemet” och ”Något om hjärtat<3

Dagen före inträdesprovet tänker prepkursisterna "ta det piano" tillsammans med Dr. House och en massa Grey’s Anatomy. Hjärnan laddas upp med kolhydrater, helst i form av pizza.  Efter en lång meditativ promenad i majsolen kanske man tar en titt på sin käraste gymnasiebok en sista gång?

Människans biologi (såklart!) - Bioteknologi - Maols tabeller - Rörelselagarna - Materia och strålning

Den 20:e Maj glöder fingrarna över miniräknaren och prepkursisternas nerver prövas i deras kommande karriärs kanske tuffaste tent. Då universitetets tjocka antagningsbrev äntligen landar i brevlådan firas det med glädjeskutt och glass. 
Jag ska fira med en vän som samma dag får veta att hon kommit in i Juri med att korka den för det tillfället reserverade guldskumpan”Champagneflaskor korkas även på andra håll och en dyr festmiddag avnjuts på en exklusiv restaurang. 

Vad gör de om det inte blir medicinska studier i år? 
”Jag tänker läsa, läsa, läsa”. Militären, biokemi och fysikstudier var också andra goda alternativ B planer finns alltid, men jag funderar inte så mycket på dem. Sverige är ett alternativ!”

Nog om plugg! En stor del av det Thoracala året cirkulerar kring spexet. Vad var det roligaste i spexet i år? Vid sidan om det allmänt goda feelisen och Mamas dans (kom, kom, kom hit och shejka med Shaka!) nämndes
”Acapellan om måsen!” 
”Det att fantomen hade utrotat dronten”
”När Smuts talade österbottniska”. 

Inom spexet finns många begåvade mångsysslare, och allas insats behövs för att år efter år kunna sätta ihop en dundersuccé. Kanske prepkursisterna har dolda talanger inom bullabakande eller backdropsmålande? Att spela i orkestern verkade intressera de flesta (blockflöjt och gitarr nämndes!). Vissa var även taggade på att medverka i scengångeriet eller dansgruppen. Jag älskar allt som har med teater och musik att göra, så jag skulle kunna tänka mig att vara med var som helst! Men att stå på scen skulle väl nog vara allra häftigast”.

Prepkursisterna tackar för en supertrevlig sits och ett suveränt spex.
Själv önskar jag dem lycka till med de sista veckorna av intensivt preppande. Hoppas vi träffas nästa höst den 27.8 på jungfrukaffe :)


Text: Alexandra Lehtonen

Bildkällor: http://www.sets.fi/bok/bios-4-manniskans-biologi/
http://www.sets.fi/wp-content/uploads/2013/11/9789515231994.jpg
http://www.sets.fi/wp-content/uploads/2013/11/9789515016126-fysik-4-rorelselagarna.jpg
http://www.adlibris.com/images/10497838/bios-5.jpg
http://www.schildts.fi/sites/default/files/imagecache/product_full/gym_maols_tabeller.jpg