torsdag 2 april 2015

Bokrecension: "Diagnos: Duktig"



Bit ihop eller bryt ihop. Så inleds kapitlet med spekulationer om varifrån alla duktiga flickor kommer i boken ”Diagnos: Duktig – Handbok för överambitiösa tjejer och alla andra som borde bry sig” av Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren. Ifrågavarande bok rekommenderades åt mig av min gymnasielärare då antalet ansvarsposter och skolprojekt började hopa sig. I samband med Meditrinas stressrelaterade nummer ansåg jag att det var dags att plocka fram boken igen. 

Stress, press, depression, sammanbrott, utbrändhet, sjukskrivning, panik, ångest, rädsla, oro, känslostormar och känslolöshet. Inte är det lätt när tempot blir för fort, kraven för höga och ansvaret för stort. I självhjälpsboken presenteras vad som kan hända när det går för långt. I den får man ta del av sex unga kvinnors liv, varav en är läkare, då duktigheten blir för mycket. Inbäddat finns forskares och experters åsikter och tips om bl.a. stress, jämställdhet, karriärsutveckling, livshantering, självkänsla, pseudokompetens, otillräcklighet, yttre och inre krav, ja, hela faderullan.

Boken har starka feministiska drag, men låt det inte skrämmas. Den kan läsas såväl av man som kvinna, feminist som icke-feminist. Det goda med boken är också referenserna till andra sakkunniga och deras böcker, ifall man vill bekanta sig mera med litteraturen. Språket är lättläst, alldagligt och beskrivande – nästan som att vara på kaffe med en kompis. 

*********************************************************************************


”Mycket av duktigheten bottnar i en näst intill omedveten vilja att leva upp till samhällets och näringslivets rådande normer. Den duktiga flickan är knappast någon rebell. För att bli det måste hon först sluta att vara duktig och börja bryta – eller strunta i – dessa normer.”

Den moderna kvinnan hinner med allt. Sportar fem gånger i veckan. Tillreder fantasifulla maträtter som fotograferas och läggs upp på Instagram. Går på mysiga kaffestunder med vänner. Klär sig kvinnligt á la senaste mode. Inreder hemmet enligt ’Sköna hem’. Har koll på samhällsdebatten och kulturlivet. Har en framgångsrik karriär, men hinner pyssla och baka bulla med barnen samt ordna släktkalas. Dessa duktiga flickor finns överallt.

”Tillvaron går i stort ut på att försöka få saker gjorda så att man kan göra allt det där andra sedan. Men sedan kommer aldrig...”

Bromsa upp. Slappna av. Släpp taget. Sluta känna skuld.
Ta perspektiv. Prioritera. Använd din intuition.
Sluta jämföra dig. Sänk förväntningarna. Sätt gränser.
Gå din egen väg. Finn din egen drivkraft.
Var nöjd. Bara finnas till. Njut.

”Råd, råd, råd. I medier och på kurser basuneras mirakelmetoder ut för allt från stresshantering till hur man får så kallad balans i livet. Men det är inte så enkelt att göra något åt sin duktighet. Den blir lätt till ännu ett krav i livet.”

Ta åt dig de råd du tycker är vettiga. Allt passar inte alla.

”Det räcker med information om vad stress och utmattning är. Nu måste vi istället börja prata om hur livet är. Då får stressen en naturlig proportion. Då lär vi oss sortera mellan den icke valbara stressen, som anhörigas dödsfall och sjukdom kan utgöra, och tokstressen då vi hetsar upp oss alldeles i onödan över småsaker.”

Prata om allt. Undvik inte konflikter.
Hur mår du? För vem presterar du? Varför gör du de val du gör?

”Jag är min egen chef nu.”

Duktigt! Jag menar, vad fint! Du har kommit långt i ditt tankearbete. Nu är det handling som gäller.

”I verkligheten kämpar de flesta med sin karriär och kommer vid arbetsdagens slut hem till en ganska stökig bostad där veckans smutstvätt svämmar över i tvättkorgen, sängen är obäddad och köksbordet smuligt. Kylskåpet är tomt och kroppen vill bara lägga sig under en filt på soffan.”

Låter underbart! Vad skönt att få slappna av!

Text: Michaela Nylund
Bilder: Diagnos Duktig



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar