torsdag 23 april 2015

Hälsingar från andra sidan vattnet

Thoracalen Isabella Cedercreutz tog ett kliv över dammen och bytte studieort till Stockholm. Ny miljö men samma studier såklart...eller?
________________________________________

Jag har nu i 3 månader studerat vid Karolinska Institutet och bott i Stockholm. Man tänker väl att Finland och Sverige är ganska lika, både gällande allmän kultur och medicin. Det trodde jag också. Och visst finns det massor med saker som görs på samma sätt här som i Finland, men det finns mycket små detaljer som jag snubblat över de här första månaderna som är olika:

1) Hygien: för att minska bakterietillväxt så använder läkarna i regel inga läkarrockar, alla (inklusive kandidater som kanske bara har halvdag) byter kläder varje dag och "pulloonpuhallus"-flaskor finns inte, utan patienter blåser i något som ser ut som en visselpipa för samma effekt men mindre bakterieväxt. Det är alltså VÄLDIGT viktigt med hygien.

2) Förkortningar och termer: PVK är inte ett labbprov, och det kallas även venös infart. Det man i Finland kallar PVK heter blodstatus. Till andra labbprov hör t.ex. Elstatus  (K, Na, CRP) och PK  (INR). COPD kallas KOL, en thx-rtg kallas röntgen cor et pulm, och ifall statusfyndet är normalt kan man skriva ua. (utan anmärkning) Och syväre, som här är schemalagt in i termin 8, kallas exarbete, förkortning av examensarbete.

3) Upplägg av studier: Nya studenter tas in både vår och höst. Efter prekliniken, som liknar den i Finland, pluggar man först intern medicin och sedan kirurgi. Det finns inget som heter klinisk undervisning, utan man har antingen teorivecka, dvs. föreläsningar & seminarier, eller ren praktik. Och detta sker om vart annat i 3 veckors cykler. Aj jo, och man gör OSCE-tenten redan termin 6 (treans vår)!

4) Socialt: Årskursen är uppdelad på de fyra stora sjukhusen i Stockholm; Karolinska Solna, Danderyd, Södersjukhuset och Karolinska Huddinge. Det verkar vara stor image-skillnad mellan dessa. Solna är där utbytesstudenter, utlänningar och blivande forskare trivs, medan Södersjukhuset är lite mer hipster och populärast, det ligger ju i innerstan! Huddinge är långt utanför centrala Stockholm, så där hamnar man mest mot sin vilja och Danderyd verkar mest main stream. Jag har hittat min inre hipster på SöS där Fjällräven Kånken är en ännu vanligare syn än på thorax (sic!)

Det här är korta versionen av de olikheter jag tagit vara på under mina första månader här. Men sist och slutligen så är det ju samma studier som i Helsingfors. Patienterna har samma sjukdomar och de ska behandlas och vårdas. Och målet med studierna är samma, att en dag bli färdiga läkare. 





Text och bild: Isabella Cedercreutz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar